Форум за компаньонки и платен секс

Форум за платената любов


  СПИН - тове не е шега работа

  Share

  Admin
  Admin

  Брой мнения : 11
  Registration date : 04.12.2008

  СПИН - тове не е шега работа

  Писане  Admin on Чет Дек 04, 2008 10:43 pm


  СПИН (Синдром на придобитата имунна недостатъчност) е болестно състояние, което се развива на фона на инфекция с вируса HIV (Human Immunodeficiency Virus). Състоянието се характеризира с множество допълнителни инфекции и заболявания, които нападат повредената от вируса човешка имунна система. Всъщност СПИН е последен стадий на ХИВ инфекцията.

  Основни пътища за предаване на инфекцията са:

  * Полов път (при възрастни и юноши — при хетеросексуални и хомосексуални отношения, както и при хора, занимаващи се с професионални сексуални услуги);
  * Чрез заразени медицински инструменти - при използване на заразени с вируса игли на спринцовки, катетри и други подобни. Този начин на заразяване се наблюдава при наркомани.
  * По кръвен път (хемотрансфузионен) - с преливане на заразена кръв или нейни компоненти, като кръвна плазма;
  * Перинатален - по време на раждане на бебе от болна майка;
  * Трансплантационен път - чрез присаждане на заразени органи, както и при изкуствено оплождане със заразена сперма;
  * Чрез млякото на заразената майка;
  * Професионални или битови наранявания, при които се образуват рани. Хора с такива рани могат да се заразят при пряк контакт с кръв или някои други секрети от болни от ХИВ инфекция индивиди.
  [img][/img]
  Класификация според Световната здравна организация

  През 1990 г., Световната здравна организация (СЗО) групира инфекциите и болестните състояния наблюдавани при заразени с ХИВ в няколко стадии. Класификацията е обновена през 2005. Повечето от опортюнистични инфекции се лекуват лесно при незаразени хора.

  * Стадий I: ХИВ инфекцията е без симптоми и не се категоризира като СПИН.
  * Стадий II: включва рецидивиращи язви в устната кухина и повтарящи се инфекции на горните дихателни пътища.
  * Стадий III: включва хронична диария продължаваща повече от месец, тежки бактериални инфекции и белодробна туберкулоза.
  * Стадий IV: включва тежки опортюнистични инфекции и/или саркома на Капоши; Тези заболявания са индикатори за СПИН.

  Симптомите в различните стадии са най-вече следните:
  Вирусът ХИВ (в зелено) разспространяващ се от вече заразен лимфоцит

  * Стадий на първичната ХИВ инфекция - характеризира се с настъпването на симптоми в 50 % от заразените. Останалите нямат въобще никакви симптоми, възможно е също те да останат незабелязани. Появават се няколко дни след заразяването и продължават до няколко седмици (в някои случаи месеци). Първоначалните симптоми наподобяват грипа, или обикновената настинка. Характерни са висока температура, възпалено гърло, гадене, повръщане, кожни обриви, диария, липса на апетит, отпадналост, умора, главоболие, болки в ставите и подуване на шийните лимфни възли. В този период, ако болният няма съмнение за ХИВ инфекция, тя обикновено остава неоткрита. Серологичните тестове (които откриват антитела в кръвта) стават позититивни най-малко месец след заразяването (след 3 до 6 месеца може да се определи с абсолютна точност), защото в началото болестта е все още в инкубационния си период и организма не е изработил антитела срещу вируса.

  * Латентен стадий - период, в който липсват каквито и да е било симптоми за инфекция. Заразеният се чувства здрав, но вирусът все още е в него и постепенно намалява защитните сили на организма. Този период продължава от няколко месеца до 10 или повече години (средно от 8 до 10). Откриване на вируса може да стане само с лабораторни изследвания (ХИВ тест).

  сарком на Капоши злокачествено заболяване на кожата характерно за развития СПИН

  * Междинен период - характеризира се с увеличените лимфни възли по цялото тяло. В началото това може да се случи с лимфни възли само в една област, но впоследствие се наблюдава на две или повече места (шията, под мишниците, слабините). Границата между този и следващият стадий не е рязка и обхваща няколко месеца, в които бавно започват да се появяват симптомите на развития СПИН.

  * СПИН стадий. Когато броя на CD4+ лимфоцитите спадне под 200 на микролитър кръв, обикновено става въпрос за развит СПИН, чиито симптоми са много разнообразни. Симптомите на СПИН всъщност са симптоми на болести и състояния, които се развиват при човек с повредена имунна система. Опортюнистичните инфекции са често срещани сред болните от СПИН. Описани са общо 26 вида инфекции, които са характерни за СПИН. Те не се проявяват при хора с нормално работеща имунна система. Най-често това са: бактериални, вирусни и гъбични опортюнистични инфекции, гъбичката кандида (причиняваща кандидоза), обикновения херпес, пневмония, загуба на тегло, белодробни заболявания, диария, кащлица, недостиг на въздух, отслабване на зрението, възпаление на очите или менингит или други мозъчни възпаления, различни злокачествени видове рак и лимфоми, сарком на Капоши, припадъци, кома и смърт.  Последната промяна е направена от Admin на Чет Дек 04, 2008 11:25 pm; мнението е било променяно общо 1 път

  Admin
  Admin

  Брой мнения : 11
  Registration date : 04.12.2008

  Re: СПИН - тове не е шега работа

  Писане  Admin on Чет Дек 04, 2008 10:44 pm


   В момента е: Вто Яну 22, 2019 6:24 am